
Piscina din beton – pasi de urmat pentru o constructie reusita
In sezonul cald, piscina poate reprezenta piesa de rezistenta in orice gradina. De cele mai multe ori, pentru constructia unei piscine, sunt folosite materiale din beton, deoarece s-au dovedit a fi cele mai eficiente de-a lungul timpului. Spre deosebire de piscinele construite de la 0, cele prefabricate nu se ridica de fiecare data la nivelul asteptarilor cumparatorilor.
Drept urmare, daca iei in calcul varianta construirii unei piscine din beton, ti-am pregatit in acest articol cateva sfaturi utile, incepand de la tipul de beton potrivit si pana la pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
Tipul de beton potrivit pentru construirea unei piscine
Cea mai importanta etapa pe care trebuie sa o bifezi atunci cand urmeaza sa construiesti o piscina din este reprezentata de stabilirea tipului de beton folosit. Exista doua moduri prin care piscinele din beton pot fi realizate: turnare sau torcretare.
In cazul fiecarei optiuni, exista avantaje si dezavantaje. Iata care sunt acestea!
Beton turnat
Printre cele mai utilizate materiale pentru construirea piscinelor se numara betonul turnat. Mai intai se creeaza cofrajele din lemn, se monteaza armaturile, iar la final este turnat betonul monolit.
Avantaje:
- Principalul avantaj al piscinelor realizate din beton turnat este reprezentat de rezistenta la compresiune de peste 4000 psi. Mai mult decat atat, acestea sunt extrem de compacte.
- Pentru ca piscinele din beton turnat sunt atat de populare, constructorii dispun de o experienta considerabila in acest domeniu, iar astfel riscurile ca rezultatul sa nu fie pe placul tau sunt diminuate.
Dezavantaje:
- Procesul de turnare a betonului implica o durata mai mare de timp, dar si mult mai multe resurse umane.
Beton torcretat
Torcretarea este procesul care implica aplicarea unui strat de beton pe peretii piscinei, prin intermediul unui aparat care este prevazut cu aer comprimat.
Avantaje:
- Torcretare poate fi realizata de catre o singura persoana, costurile pentru manopera fiind mult mai reduse.
- Puterea de compresiune a piscinelor din beton torcretat este de peste 6000 psi.
Dezavantaje:
- Suprafetele torcretate au nevoie de lucrari de finisare din cauza faptului ca nu au un aspect suficient de neted.
Cum se construieste o piscina din beton
Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a construi o piscina din beton:
- Realizeaza planul – Stabileste pozitia piscinei si cotele. Dupa ce ai finalizat documentatia, urmeaza obtinerea autorizatiei de la Primarie.
- Excavarea solului – Piscinele din beton necesita o groapa cu 20-30 cm mai mare decat interiorul. Pentru o precizie mai buna, este indicata folosirea unui excavator.
- Nivelarea suprafetelor.
- Armarea bazei si a peretilor.
- Instalarea conductelor.
- Montarea sistemului de filtrare – Separat de piscina, trebuie instalat sistemul de recirculare si filtrare a apei. De cele mai multe ori, acesta se instaleaza sub nivelul solului. Pentru a simplifica procesul de construire a piscinei, groapa destinata sistemului de filtrare trebuie sapata simultan cu cea pentru piscina.
- Betonarea – Betonul turnat sau torcretat va fi aplicat atat pe fundul piscinei, cat si pe peretii acesteia. Ulterior, se niveleaza suprafetele, asteptand aproximativ 10-15 zile pentru uscare.
- Finisarea cuvei – Cuva poate fi finisata atat cu vopsea epoxidica, dar si cu placi ceramice sau de portelan.
- Finisarea marginilor.
- Montarea accesoriilor.
Dupa ce ai parcurs toti acesti pasi cu succes, nu-ti ramane decat sa umpli piscina si te bucuri de zile de vara racoroase!
TaiereBeton.ro