
Perforarea cu tehnica diamantata | Avantaje si utilizari
In industria constructiilor civile si industriale, perforarea cu tehnica diamantata este foarte utilizata deoarece este una dintre cele mai sigure metode de perforare a diverselor materiale. Prin aceasta metoda pot fi strapunse constructii din beton armat, BCA, beton sau caramida.
Montarea unor aparate electrocasnice precum hota, centrala termica, aer conditionat sau amenajarea unui spatiu pentru introducerea instalatiilor sunt cateva lucrari care necesita perforari de acest gen.
Ce este perforarea cu tehnica diamantata?
Carotarea sau perforarea cu tehnica diamantata reprezinta taierea circulara a betonului cu scopul de a obtine un gol rotund pentru diverse situatii, in special pentru instalatii. Diametrele gaurilor facute prin aceasta tehnica pot varia de la 20 la 500 mm.
Perforarea diamantata ofera o siguranta mai mare deoarece nu afecteaza structura spatiului de lucru, astfel ca nu se produc microfisuri in jurul locului de perforare. Acest avantaj se datoareaza faptului ca nu produce vibratii si preciziei cu care se executa sectionarile.
Perforarea cu tehnica diamantata se poate folosi pentru:
- Instalatii electrice
- Instalatii aer conditionat
- Instalatii termice
- Instalatii sanitare
- Instalatii pentru ventilare
- Instalatii sprinklere (instalatii de stingere)
- Gauri pentru aerisire
- Gauri pentru hote
- Gauri pentru canalizare
Care sunt avantajele acestei tehnici?
- Precizie de executare
- Nu produce vibratii
- Nu produce praf si mizerie
- Face mai putin zgomot comparativ cu alte metode de gaurire
- Golul ramas dupa carotare este perfect rotund si nu necesita alte retusari
- Timp scurt de executie
- Nu se foloseste percutia, astfel ca nu va produce socuri mecanice care sa duca la fisurarea structurii
- Prezenta armaturii nu mai prezinta o piedica
- Raport bun de cost pe metru de taiere deoarece indeparteaza cu usurinta elementele din beton
Ce tipuri de carote diamantate exista?
Carotele diamantate au diverse dimensiuni in functie de tipul de material in care se face perforarea si de diametrul gaurii.
- Carote diamantate sinterizate cu sudan (sudate cu metal)
Acestea sunt recomandate in special pentru perforarea materialelor dure. Carotele diamantate sinterizate contin mai multe straturi de diamanat si au o lama rezistenta. Din acest punct de vedere sunt folosite universal si au un cost avantajos. De cele mai multe ori sunt folosite pentru: compozitie, sticla, beton, gresie, piatra naturala, materiale optice, etc.
- Carote diamantate argintate prin galvanizare (sudate cu nichel)
Carotele diamantate argintate prin galvanizare au un singur strat de diamante, au o durata de viata mai scurta si nu pot fi utilizate pe orice tip de materiale.
Acest tip de carote diamantate nu este recomandat pentru perforarea materialelor extrem de abrasive (gresie, beton) deoarece distrug aceste materiale aproape instantaneu; ele sunt utilizate frecvent in industria sticlei si a compozitilor, dar si in aplicatii optice sau fotonice.
- Carote diamantate cu varf bont
Sunt solide la varf si au diamante in varf si pe marginile acestuia. Realizeaza o gaura completa prin macinarea unei gauri de dimensiunea varfului. De aceea sunt recomandate pentru perforarea unor gauri mici.
- Carote diamantate pentru foraj
Acest tip de carote este gol in varf si are diamante pe marginea varfului. Cu astfel de carote, se ppate obtine o gaura de dimensiunea varfului si un miez mai mic (amplasat in gaura). Sunt folosite pentru obtinerea gaurilor mari in majoritatea materialelor dure neferoase.
TaiereBeton.ro