Principalii factori care conduc la deteriorarea betonului

Betonul simplu si betonul armat sunt cele mai rezistente si sigure materiale folosite in constructii. Majoritatea producatorilor de beton garanteaza ca materialul poate rezista la infinit, in conditii optime. Cu toate acestea, conditiile de mediu precum ploaia sau gheata nu pot fi controlate si devin, in mod cert, inamicii principali ai betonului. Vestea buna este ca aproape orice dauna poate fi reparata cu succes.

Cele mai importante aspecte la care ne raportam atunci cand vorbim despre calitatea betonului sunt: materialele si tehnologia folosita.

Desi betonul este cel mai rezistent material, si el este expus coroziunii care poate avea doua cauze: fizice sau chimice.

Care sunt cauzele principale ale deteriorarii betonului

Inainte de a prezenta cauzele principale care conduc la deteriorarea betonului, trebuie sa intelegem cu exactitate ce este acest material si cum se poate obtine. Astfel, betonul poate fi obtinut prin amestecul de apa, agregat si ciment. Unul dintre multele avantaje ale betonului este reprezentat de posibilitatea de a fi modelat cu usurinta, aproape in orice forma. Mai mult decat atat, are efect anticoroziv asupra otelului. Aceste sunt printre motivele principale pentru care betonul este foarte util si foarte des folosit in constructii.

Coroziunea chimica a betonului

Coroziunea chimica a betonului apare atunci cand substantele chimice gazoase sau lichide patrund in componentele lui si il deterioreaza.

Un bun exemplu in acest sens, este dioxidul de carbon din aer care sub efectul umezelii conduce la carbonatarea betonului. Carbonatul se formeaza din CO2, in urma unei reactii chimice, etanseaza structura betonului, creste rezistenta la scurgere si puterea de compresie. Totodata, carbonatul conduce la neutralizarea betonului, iar mai apoi, se reflecta in reducerea alcalinitatii. Intr-un final, betonul isi pierde proprietatile, anticorozive si protectoare pentru otelul armat. Acest proces este mult mai vizibil in cazul cladirilor vechi care din pacate, se pot rezolva doar prin solicitarea serviciului de demolari controlate.

Coroziunea fizica a betonului

Adesea, coroziunea betonului apare atunci cand gheata actioneaza asupra materialului umed, insa mai poate fi cauzata si de abraziune sau deteriorarea mecanica.

Etapele care conduc la deteriorarea betonului

In generar, procesul de deteriorare a betonului este unul lent, iar in etapa initiala nu se vor observa semne vizibile pe suprafata betonului, chiar daca in structura sa carbonatarea este in plina dezvoltare. Semnele vor incepe sa apara atunci cand procesul de carbonatare ajunge la betonul armat si distruge stratul de protectie. In timp, intreaga suprafata de beton se separa de armatura, iar in etapa finala, elementele otelului armat se expun. Acesta este momentul in care carbonatarea afecteaza inatreaga structura.

Solutii pentru evitarea deteriorarii betonului

Daca iti doresti sa eviti deteriorare betonului, trebuie sa realizezi inspectii periodice, iar cand sesizezi primele semne de deteriorare, trebuie sa le si diagnostichezi.  In functie de rezultatul obtinut, poti opta pentru cea mai potrivita metoda de reparare a betonului.

By: TaiereBeton.ro
In: Sfaturi utile
0
TaiereBeton.ro

Lasa un comentariu

All fields with * are required.

five × two =

Open chat
1
Scan the code
👋 Aveti nevoie de ajutor ?